Cum a aparut faianta si la ce poate fi utilizata

  • Distribuie:
Cum a aparut faianta si la ce poate fi utilizata

One column layout One column layout One column layout One column layout

Faianta este o placa ceramica care este recomandata pentru a fi montata doar pe pereti. Asa ca atunci cand ne dorim sa schimbam designul interior al locuintei, inlocuirea faiantei este absolut necesara. Alegerea faiantei nu este atat de simpla, aceasta trebuie sa fie in perfecta armonie cu restul locuintei.

Cum au aparut primele placari cu ceramica in designul interior

Primele placari cu ceramica au fost facute acum 4000-5000 de ani in interiorul piramidelor egiptene. Dupa care acestea s-au bucurat de succes atunci cand civilizatia araba a patruns in Spania.
Cum se formeaza placile ceramice?
Ei bine, placile ceramice sunt de fapt roci formate din nisip cimentat, argila dar si alte materiale naturale.  Dupa ce este realizat acest amestec, se preseaza in forme pana cand se obtine dimensiunea si forma mult dorita. Placile se mai supun si unui procedeu de ardere la temperaturi inalte cuprinse intre 1000 de grade Celsius si 1250 de grade Celsius.

Care este rolul placilor ceramice?

Placile ceramice au doua functii, si anume: una estetica si una functionala. Faianta pe care o alegi pentru locuinta ta trebuie sa aiba un design placut si sa se potriveasca cu designul locuintei tale. In ceea ce priveste rolul functional, faianta trebuie sa reziste cu brio la inghet sau la dezghet si sa se prezinte cu bine in fata trecerii timpului. Cu cat acestea  sunt mai calitative cu atat ne vom bucura de faianta o perioada cat mai mare de timp. Atunci cand ne dorim sa avem parte de un design interior perfect, faianta aleasa trebuie sa fie una care sa se ridice la inaltimea asteptarilor. Daca stilul designului interior din locuinta este minimalist atunci si faianta trebuie sa fie aleasa in conformitate cu acest stil.

Designers are meant to be loved, not to be understood. Margaret Oscar

Ce sa alegem - o faianta cu suprafata mata sau lucioasa?

Acest aspect tine mai mult de preferintele fiecaruia dintre noi si de designul interior adoptat. Daca totusi ne dorim sa facem o alegere care sa ofere confort pentru o perioada mai mare de timp este recomandat sa alegem o faianta mata. De ce sa facem aceasta alegere? Raspunsul este destul de simplu pe faianta cu suprafata lucioasa sunt scoase mai repede in evidenta petele si amprentele.

Tipuri de faianta

Faianta este de doua tipuri: portelanata si glazurata. Faianta portelanata are un aspect lucios si este calitativa. Modul de realizare a acesteia este printr-un proces de ardere la o temperatura ridicata in care una dintre fatele placii de faianta este mai netezata si mai lucioasa. Faianta glazurata este realizata din materii prime de baza precum caolinul si argila care sunt obtinute printr-un proces de presare. Aceste placi de faianta pot avea un aspect marmorat, cu motive florale, rustice, lucioase, simple, mate sau colorate. Placile ceramice glazurate se deosebesc de cele protelanate prin faptul ca prezinta la suprafata un strat de glazura  care se detaseaza de restul compozitiei placilor.  Mai mult de atat, placile portelanate sunt mult mai compacte si au evidentiate straturi diferite in grosimea lor.Placile de faianta se pot folosi cu incredere daca ne dorim sa avem un design perfect in locuinta.

Cuvinte cheie: