Stilul Modern Scandinav - De la caracteristici si mobilier la idei de amenajare

  • Distribuie:

One column layout

Live your style!

Design-ul interior scandinav este un stil modern care foloseste un amestec de texturi moi si nuante neutre cu accente de culoare, pentru a face ca decorul rafinat sa fie cald si primitor. Subliniaza liniile curate, utilitatea si mobilierul simplu, functional, frumos si confortabil.Ca miscare, stilul scandinav a luat nastere la inceputul secolului al XX-lea, amestecand stiluri vechi si noi din Danemarca, Suedia, Islanda, Finlanda si Norvegia. In anii 1950, design-ul interior scandinav a castigat aderenta in SUA si Canada. Analizand cu atentie, se poate vedea unde se intersecteaza design-ul scandinav cu design-ul modern, ambele fiind puternic influentate de industrializare si sensibilitatile moderniste ale miscarii Bauhaus din Germania.Cu toate acestea, in Scandinavia, industrializarea a venit mai tarziu decat intr-o mare parte din Europa, astfel incat stilul scandinav reflecta atat tendintele moderne, cat si meseriile traditionale, ducand la un stil general care imbina design-ul proaspat cu elementele mestesugului onorate de timp.

Caracteristicile stilului modern Scandinav

In centrul sau, stilul scandinav reuseste sa imbunatateasca viata de zi cu zi. Tarile nordice primesc doar sapte ore de lumina pe zi in timpul iernii, astfel incat iluminarea este esentiala. Nu veti gasi covoare de dimensiuni mari, deoarece pardoselile din lemn de esenta naturala sau alba, ajuta spatiul sa para mai luminos. Mobilierul este functional, dublandu-se ca depozitare, iar la nivelul ferestrelor, perdelele si draperiile sunt inexistente sau cel mult in cantitate redusa, pentru a maximiza lumina naturala.

Pentru a deosebi amenajari si piese in stil scandinav, urmatoarele caracteristici sunt esentiale:
Paleta cromatica neutra, cu accente de culori puternice;
Tonuri pamantii  si nuante inspirate din natura: albastru inchis, verde, gri si maro;
Texturi naturale, cum ar fi lemnul si piatra;
Mobilier multifunctional;
Reducerea sau chiar lipsa tratamentelor pentru ferestre si a covoarelor;
Prezenta ferestrelor mari;
Planuri de mobilare simple;Plante de interior;
Estetica elegant-minimalista;Atemporal si versatil.

Finisaje
Intr-o camera in stil scandinav, lemnul pardoselilor este lasat la vedere si pereti de cele mai multe ori din caramida aparenta, vopsita in alb, care adauga o textura aspra, maximizand in acelasi timp lumina naturala. Lemnul in combinatie cu metalul este agreata si adesea utilizata pentru mobilier. Peretii de culoare alb stralucitor, podelele din lemn cald si petele de culoare au o aroma solida scandinava. 

Decoratiuni
Puteti amenaja spatiul intr-un compelt decor de inspiratie scandinava sau puteti incorpora cu usurinta piese daca doriti sa faceti o compozitie de design inedita. Doar asigurati-va ca pastrati spatiul din jurul ariticolelor, astfel incat sa puteti aprecia mai usor frumusetea fiecarui articol. 

Textile
Asocierea de texturi in nuante calde este des intalnita in stilul scandinav. Minimalismul este adesea considerat rece si puternic, insa designul scandinav creeaza caldură prin textile, in detrimentul aglomerarii lucrurilor cu o multime de obiecte decorative. Textile moi, cum ar fi pielea de oaie, lana si mohairul, sunt o necesitate in climatul rece si adauga un anumit interes vizual. Rationamentul stilului scandinav: Orice lucru adaugat trebuie sa aiba un scop practic.    

Iluminat 
Iluminarea corecta este cheia. Accentele cromatice sunt redate adesea prin corpurile de iluminat, care pot fi negre sau viu colorate, oferind un contrastul reprezentativ stilului. 

Bucatarie 
Bucataria este spatiul care se muleaza perfect pe principiile stilului scandinav-functionalitate, simplitate si frumusete. Un spatiu bine organizat, in care fiecare lucru este la locul lui, este mai usor de folosit. Pereti albi, o multime de plante, linii curate si finisaje de lemn, sunt elemente de baza. Cel mai mare avantaj al inspiratiei scandinave este ca se poate interpreta si utiliza in mai multe moduri diferite.

Baia poate fi o provocare in ceea ce priveste design-ul, diferite combinatii de texturi si nuante creeaza atmosfera, inclusiv un perete uimitor de accent. Plante superbe insufletesc spatiul, oferind un touch natural. Scandinavilor le place sa foloseasca marmura, indiferent daca este pe podea, pereti sau parte integrata din mobilier. Cu siguranta, asigurati-va ca incorporati marmura in design-ul baii, pentru un aspect scandinav. Peretii placati cu panouri din lemn aduc un plus de caldura imaginii acestui spatiu. Placile ceramice in forma de fagure de tip fullbody, adauga o intorsatura interesanta si distractiva peretilor si pardoselii. De altfel, placile ceramice cu modele colorate sunt adesea combinate cu pereti albi, clari, iar tapetul tipic, plin de stil jovial are un rol in decorarea peretiilor in stil scandinav.

Dormitor
Sa iti incepi ziua intr-o camera intunecata se poate simti relaxant uneori, dar paleta cromatica pare sa lipseasca, o data cu ea si acel factor energizant care te pune intr-adevar in miscarea. Stilul scandinav adopta dormitoare in nuante deschise, pline de idei de design, versatile. Fiecare este conceput pentru a profita la maximum de soarele de dimineata - ceasul cu alarma al naturii. In timp ce camerele intunecate pot ajuta la cateva ore suplimentare de odihna, aceste camere orbitoare de inspiratie scandinava, vor aduce cu siguranta acea vigoare dimineata devreme.

Dining-ul este locul in care iti petreci cu siguranta seara, de aceea, atmosfera este una relaxanta. Asigura-te ca masa din zona de dining este suficient de incapatoare si pentru mesele festive alaturi de apropiati. Iluminatul este important, o lustra centrata deasupra mesei poate crea sentimentul de reuniune si este practica pentru un bun iluminat al acestei zone. 

Living 
Amenajarea in stil scandinav tine cont de socializarea si timpul de calitate petrecut cu familia si prietenii. Un living in stil scandinav este un spatiu practic, primitor si confortabil, cu putine obiecte, exact de cate este nevoie pentru a crea o atmosfera intima si autentica. Identifica nevoile cotidiene si da locuintei tale un aer scandinav, proaspat si modern!

Cuvinte cheie: