Istoria fascinanta a mozaicului

  • Distribuie:
Istoria fascinanta a mozaicului

One column layout One column layout One column layout One column layout One column layout One column layout One column layout

Cuvantul “mozaic” provine din grecescul “mouseion” care inseamna “ muza”. Inca din cele mai vechi timpuri mozaicul era folosit la decorarea spatiilor si templelor consacrate divinitatilor.

Cand au aparut primele placari cu mozaic

Primele placari cu mozaic au aparut in Mesopotamia, aici au fost imbinate bucati mici de piatra. In Egipt, mozaicul a fost utilizat inca din primele dinastii. Mozaicul pe care il stim in prezent, cel realizat din pietre colorate sau monocrome a aparut in secolul IV i.Ch. in Grecia. Romanii au fost cei care au ridicat mozaicul la rang de arta, mozaicurile romane erau lucrate doar in combinatia alb-negru , dar tehnica s-a rafinat odata cu trecerea timpului si s-a trecut la o gama vasta de nuante si forme.Grecii au reusit o performanta, mai exact, au reusit sa reduca marimea pieselor cu 1 milimentru cub si au folosit o gama foarte bogata de culori. Culorile erau armonizate cu multa pasiune astfel incat sa se obtina efecte subtile de lumini si de umbre in volum si in perspectiva.

Evolutia mozaicului de-a lungul timpului

Mozaicul era foarte des utilizat in era bizantina, mai ales la decorarea bisericilor. In lumea araba mozaicul era folosit pentru decorarea palatelor deoarece placarile erau realizate cu mare finete. 

Mozaicul in zilele noastre
Mozaicul a ajuns de-a lungul timpului sa fie tot mai mult apreciat. Placarile cu mozaic sunt readuse in tendinte la nivel mondial prin stilul Art-Nouveau prin Gaudi. Mai exact, la inceputul secolului al XX-lea, Gaudi adopta si dezvolta intr-un stil propriu amplu de mozaicuri la Barcelona in Parcul Guell, Catedrala Sagrada Familia unde fatadele cladirilor pe care le proiecteaza aduc un nou suflu modului de exprimare artistic.De o buna perioada de timp, vom regasi placarile cu mozaic tot mai des utilizate in amenajarile interioare.  Acestea nu se mai regasesc doar in spatii precum baia sau bucataria ci si pe holuri, camere de zi sau dormitoare. Materialele care sunt cel mai des folosite sunt ceramica, piatra naturala si sticla dar si insertii din metal sau cristale. Mozaicul este compatibil cu orice tip de amenajare interioara, precum cea clasica sau moderna. Acest lucru este permis din cauza varietatii de modele si de culori. Arabescurile, modelele abstracte sau cele cele florale sunt cel mai des intalnite. Placarile cu mozaic au ajuns sa ofere un design perfect in orice incapere. Mozaicul nu este utilizat doar pentru placarea peretilor sau pentru pardoseala, acesta mai este recomandat si pentru imbracarea pieselor de mobiler. Mozaicul este o solutie perfecta pentru un bar din bucatarie sau pentru o masuta. In plus poate scoate din anonimat orice piesa de mobilier. Reflexele se pot obtine cu cea mai mare usurinta cu ajutorul luminii naturale sau cu iluminatul artificial.

Obtine un design complex cu ajutorul echipei Noblesse Group

Noblesse Group este echipa la care putem apela atunci cand ne dorim sa avem parte de o locuinta frumos amenajata. Cu ajutorul acestor specialisti in materie de design interior putem avea parte de un design interior atent elaborat si care sa corespunda in totalitate cu dorintele noastre.
Creativity is nothing but a mind set free. Torrie T. Asai