Cum putem utiliza furnirul in designul locuintei noastre

  • Distribuie:
Cum putem utiliza furnirul in designul locuintei noastre

One column layout

Furnirul este un material lemnos utilizat in designul interior pentru estetica sa dar si pentru rezistenta si calitatea de care da dovada.  Designerii de interior folosesc acest material in corpuri de iluminat sau decoruri interioare remarcabile. 
Pe Noblesse Interiors vom gasi o colectie impresionanta de corpuri de iluminat care sa ne ofere un design atent elaborat si care sa se ridice la inaltimea asteptarilor.

Your home should tell the story of who you are, and be a collection of what you love.  Nate Berkus

Istoria materialului lemnos – furnir

Furnirul a fost descoperit in mormintele egiptene cu o vechime de 4000 de ani. Cu toate astea, dovezi mai moderne ale acestui material le avem din secolul al XVII-lea atunci cand existenta unor scule mai bune permiteau taierea unor felii de lemn care sa aiba diferite grosimi.In secolul al XVIII-lea renumitul producator de mobila Chippendale utiliza furnir  de esente exotice  pentru a creste valoare mobilierului sau. Dupa care la inceputul secolului al XIX-lea placajul obtinut din aceste bucati de lemn era folosit in SUA la fabricarea pianelor.O alte informatie interesanta este ca primul brevet de obtinere a furnirului dateaza de la jumatatea secolului al XIX-lea. La finalul acestui secol, furnirul a ajuns sa fie un material foarte accesibil.
In prezent furnirul a ajuns sa fie tot mai mult utilizat, acesta se poate folosi pentru obtinerea placajului dar si pentru furniruirea placilor derivate din lemn.

Cate tipuri de furnire exista
In functie de utilizare, exista doua categorii mari de furnire, si anume:
Furnire estetice
Furnire tehnice
Furnirele estetice sunt utilizate la furniruirea panourilor de Pal, MDF, panel, lemn masiv sau placaj. Acestea sunt foarte subtiri avand grosimi cuprinse intre 0.55 mm si 1,2 mm. Cu cat specia este mai dura si mai putin poroasa cat atat furnirul va fi debitat mai subtire.Furnirele estetice se pot obtine din parti ale copacilor care din cauza defectelor de crestere pot oferi un desen spectaculos. Furnirul de radacina de nuc se debiteaza putin mai gros comparativ cu cel care provine din trunchiul aceluiasi copac.Furnirele tehnice sunt cele din care se poate obtine placajul. La randul sau, placajul poate fi furniruit cu furnire estetice de alte esente si in acest mod se poate folosi in productia de mobilier. Acesta este mult mai usor in comparativ cu Pal-ul sau MDF-ul.

Modul prin care se poate obtine furnirul

Furnirele se pot obtine din trunchiul copacului, ramurile groase care cresc din trunchi, bube sau radacina. Pentru a se obtine furnire estetice, lemnul este ales cu grija in functie de marime, varsta si caracteristici vizuale, precum: culoare, desen, specie, semne sau defecte naturale caracteristice.Furnirul care este dur, mai dens si mai putin permeabil  este debitat din lemn de foioase. Se mai poate realiza furnir si din lemn de rasinoase cu atat mai mult din cele dure.Etapele prin care trece busteanul pana la faza de furnir sunt:
Decojire
Taiere la lungime
Plastifiere
Debitare
Uscare
Taiere la dimensiuni

Noblesse Interiors te ajuta sa ai parte de cele mai interesante amenajari interioare

Furnirele innobilieaza panourile derivate din lemn si reusesc in acest fel sa ofere cel mai interesant design interior.

Kitchens should be designed around what’s really important: fun, food and life. David Boulud

Cuvinte cheie: